• Skapa de bästa möjliga

  Vi etablerade oss i Kentucky i USA, för att där i en egen nisch föda upp travhästar i det berömda "Bluegrass Area". Målet var att med välmeriterade amerikanska hingstar och vår fina stam av svensk- registrerade avelsston skapa de bästa möjliga avkommorna för travsporten i Sverige och USA.

  Paul Rand

  Årets Uppfödarbragd 2004 och 2006

  ACL Stuteris uppfödningar vann över 20 miljoner kronor år 2006,  en åtråvärd milstolpe i svensk travsport. Vi blev också vinstrikaste uppfödare - för femte året i rad!

  Läs mer

  Uppfödarmeriter

 • År 1998 beslutade vi oss för att utvidga ACL Stuteri AB genom att etablera oss i Kentucky i USA, för att där i en egen nisch föda upp travhästar i det berömda "Bluegrass Area". Målet var att med välmeriterade amerikanska hingstar och vår fina stam av svensk- registrerade avelsston skapa de bästa möjliga avkommorna för travsporten i Sverige.

  Då våra avelsston är svenskregistrerade kommer även deras avkommor att bli det, vilket betyder att de kan tävla utan tvångsprissumma, delta i premielopp och starta i samtliga klassiska lopp när de återvänder till Sverige - trots att de är "amerikanare".

  Vad blev då resultatet av vår satsning västerut? Jo, fem år i rad, mellan åren 2002-2006, var ACL bäst i Sverige på att föda upp travhästar, vi fick stå överst på prispallen efter många år i toppen. Som om inte det vore nog, åren 2004 och 2006 belönades vi med den prestigefyllda utmärkelsen "Årets Uppfödarbragd" för vår uppfödning av talangfulla travhästar - klart att man blir stolt.

  Efter de stora framgångarna i Sverige med vår uppfödningsverksamhet bestämde vi oss för att nästa stora utmaning skulle bli att föda upp hästar med sikte på de stora amerikanska unhästloppen, därför har våra svenska kullar minskat avsevärt i storlek de senaste åren.

  Trots att vi föder upp färre hästar har inte framgångarna för våra väl- stammade avkommor avtagit, fortfarande finns det avkommor som tävlar i det absoluta toppskiktet.
  Vi kan bl.a. nämna Derbyvinnaren Conlight Ås, Stochampionats- vinnaren Drillbit Ås, Drottningens Pokalvinnaren Gisela Ås. I Kanada segrade Guardian Angel Ås i Maple Leaf Trot Final 2019. I USA finns vinnaren av Kentucky Sire Stakesfinalen 2016 Starlight Ås, Madeira Ås flerfaldig Sire Stakes vinnare samt Justice Ås även han Sire Stakes vinnare. Vidare finner vi den framgångsrika valacken Somebody Ås som sprungit in 4 857 559 SEK.

 • Uppfödarbragder
  Gå vidare